22 maja 2015

'Polskie Ranczo - Bestwinka'

     Bestwinka - to mała miejscowość niedaleko Czechowic-Dziedzic (woj. Śląskie) i właśnie tutaj znajduje się kolejna restauracja po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler.
Zjeżdżając z trasy Katowice – Bielsko-Biała w Czechowicach-Dziedzicach będziemy musieli pokonać wąską i krętą drogę. Jeśli nie znacie okolicy polecam skorzystać z GPS, można zabłądzić.


     Rewolucję uważamy za jedną z lepszych, sposób podawania potraw i ich smak może zrobić duże wrażenie, ale o tym już za chwilę.

     Restauracja jest bardzo przestronna i urządzona w stylu westernowym, nawet kelnerki mają na sobie kowbojskie akcenty. Znajdziemy tam sporo takich akcentów np. koniki na biegunach, siedzenia przy barze zrobione z siodeł, podkowy na barze oraz pledy w kratę na siedziskach. Całość rewelacyjnie się prezentuje.




     Przejdźmy do tego, co w restauracjach najważniejsze, czyli potraw.

     Pierwszym daniem standardowo była zupa a właściwie bulion wołowy z pierożkiem nadziewany mięsem wołowym.
I tutaj zaskoczenie, bardzo wyrazisty smak bulionu, idealnie doprawiony. Pierożek również pycha, mięso w środku bardzo soczyste. Jednak porcja bardzo mało jak za 10zł.


     Danie drugie zrobiło na nas ogromne wrażenie. Zamówiliśmy stek z polędwicy z dipami (23zł) do tego zestaw surówek i opiekane ziemniaczki (za dodatki trzeba dopłacać).

     Danie zostało podane na desce, mięso w formie lekko podpieczonej leżało na kamieniu rozgrzanym do 370 stopni (kamienia lepiej nie dotykać). Kelnerka zawiązała nam na szyi śliniaczek, aby się nie pobrudzić i przeszła do dokładnego wytłumaczenia nam, co należy zrobić. Tak w skrócie - każdy mógł sobie sam podsmażyć mięso tak jak lubi. Jest trochę z tym zabawy, ale jaka satysfakcja. Nie spotkaliśmy się jeszcze z tak podanym daniem, oczywiście bardzo się to nam podobało. Mięso bardzo dobrej jakości, soczyste i przepyszne. Podawane są również trzy dipy, chrzanowy, czosnkowy i tatarski, które komponują się idealnie ze stekiem. Ziemniaczki jak i zestaw surówek również pycha. Sumując całe danie – rewelacja, musicie spróbować.


      Restauracja zapewne odniesie wielki sukces, bardzo przemiła obsługa, pyszne jedzenie i niepowtarzalny wystrój, my jesteśmy stanowczo na tak i bardzo polecamy. Rewolucja zdecydowanie udana.

Restaurację Polskie Ranczo znajdziecie w Bestwince przy ulicy Dworkowej 18.


13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie zwróciłem uwagi czy są jakieś zwierzęta i też o to nie pytałem.

      Usuń
  2. Opis zachęcający, zdjęcia również... tylko jest mały problem, bo od Nowego Roku nie jem mięcha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Faktycznie ciekawy sposób podania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła takiego steka. Niespotykane podanie, musi być niezła zabawa jak się samemu go smaży :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na mnie jak zwykle największe wrażenie robią pieczone ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak napisałeś o tych śliniaczkach i mięsie na kamieniu, to skojarzyłam, że chyba oglądałam tę rewolucję w telewizji. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może kiedyś po drodze wstąpię, wydaje się warta odwiedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że tak daleko od Wielkopolski. Aczkolwiek uwielbiam takie rustykalne klimaty :-) Jak będę gdzieś na trasie to postaram się zajechać :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne zdjęcia, na widok tego steka aż cieknie mi ślinka... Muszę koniecznie się tam wybrać i spóbować kuchni w tej knajpce. Pozdrawiam Paweł Heczko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam steki, muszę tego zjeść:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...